PostHeaderIcon Wie zijn wij?

Het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest (NAS) bestaat uit ongeveer 35 enthousiaste muzikanten en is opgericht in 1984. De leiding is in handen van  dirigent Hans de Munnik. De thuisbasis van het orkest is Nieuwegein, maar het NAS kent ook leden uit IJsselstein, Houten,Vianen en Utrecht.
Het NAS is een orkest met een zeer gevarieerd aanbod aan programma’s en muziekkeuzes. Samen plezier beleven in het maken van mooie muziek is een van de speerpunten van dit orkest.

Het NAS is maatschappelijk betrokken en heeft een belangrijke rol bij verschillende activiteiten binnen de gemeente Nieuwegein. Een van de bekendste jaarlijkse tradities van het NAS is de organisatie van de herdenkingsconcerten op 3 en 4 mei in samenwerking met een projectkoor met een groot aantal zangeressen en zangers. De herdenkingsconcerten zijn doorgaans een groot succes en worden zeer druk bezocht. Daarnaast is er om de twee of drie jaar een feestelijk concert op het water bij Kasteel Rijnhuizen. Maar het NAS werkte in het verleden ook mee aan andere evenementen zoals een openluchtconcert in Italiaanse sferen bij de jachthaven Marnemoende in IJsselstein en aan herdenkingsconcerten van het uitvaartcentrum Noorderveld te Nieuwegein. Het NAS gaat uitdagingen niet uit de weg, zo gaven we een try-out van ons kerstconcert 2010 in de parkeergarage van een appartementencomplex in aanbouw. Ook waren er de jaarlijkse kerstconcerten samen met verschillende jeugdorkesten. Lees meer over onze vorige concerten.

30-jarig jubileum (2014)
Het 30 jarig jubileum is uitbundig gevierd op 29 november met een reünie en een concert in de grote zaal van de Kom te Nieuwegein. Overdag werd gezellig bijgepraat en kwamen foto's uit de oude doos tevoorschijn. Tijdens het concert werden Zuid-Amerikaanse en Spaanse stukken ten gehore gebracht en werd de Argentijnse tango gedanst. Niemand minder dan Carel Kraayenhof verleende zijn medewerking aan dit concert. Tijdens het slotstuk speelde diverse oud-NASsers mee waardoor we met elkaar een groot lustrumorkest vormden.
Dirigent Hans de Munnik vierde dat hij al 25 jaar verbonden is aan dit orkest. Hij ontving een koninklijke onderscheiding uit handen van Burgemeester Backhuijs.

25-jarig jubileum (2009)

Met een mooi en feestelijk lustrum concert werd in 2009 het 25-jarig jubileum gevierd. Maar het NAS is een orkest wat niet stil zit en nieuwe, uitdagende projecten staan al weer in de planning. Een kenmerkende kwaliteit is dat het orkest samenwerking zoekt met andere verenigingen en zo muziek laagdrempelig wil maken en zich open stelt voor een breed publiek. Zo heeft het NAS een concert gegeven in samenwerking met de Nieuwegeinse musicus Spinvis met een speciaal voor het NAS gecomponeerd muziekstuk. Verder gaf het NAS een openbare orkestrepetitie op een middelbare school om jongeren kennis te laten maken met een symfonieorkest en daar speelden wij composities van leerlingen van de muziekklas en begeleidden hen.

NAS wint Cultuurprijs 2010 bij de Nieuwegein Awards

 

Nieuwegein Award 2010

Tijdens een feestelijk en avondvullende programma werden op 5 februari 2011 de Awards uitgereikt aan die Nieuwegeiners die zich afgelopen jaar/jaren hebben onderscheiden op diverse gebieden. Het NAS mag zich de gelukkige winnaar noemen van de Kunst- en cultuurprijs 2010!

 

 

Concertreizen naar het buitenland

Het NAS heeft de prettige gewoonte om ongeveer eens per twee jaar een concertreis naar het buitenland te maken. Dat biedt de mogelijkheid om een bepaald repertoire verschillende keren uit te voeren op heel uiteenlopende locaties en om gezamenlijk op te treden met een orkest, koor of solist uit het land van bestemming. In de afgelopen 25 jaar heeft het NAS reizen gemaakt naar 12 landen: Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Lid worden?

Het NAS staat altijd open voor nieuwe leden. Wil je weten of we toevallig op zoek zijn naar versterking voor jouw instrument? Twijfel dan niet en neem contact op voor meer informatie met To Veenis (secretaris@nasnieuwegein.nl of bel naar 0306044655).